Putovanje kroz noć

Autor: Rodi Dojl

Zamišljena kao priča o suočavanju s gubitkom voljenih, knjiga Putovanje kroz noć pretvorila se u apoteozu duboke i neuništive veze sa ženskim korenima. U ovoj lirskoj drami, Dojl uspeva da nepretenciozno, duhovito i, istovremeno, dirljivo, dočara ključne trenutke u životu četiri generacije žena jedne irske porodice.

Dojlova proza prepoznatljiva je po izraženoj dramskoj strukturi, bez klasične naracije i sa obiljem živopisnih, majstorski oblikovanih dijaloga, kojima prvenstveno i duguje književni uspeh.

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.111(417)-31
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Tinejdžeri

O autoruIrski romanopisac, scenarista i dramaturg Rodi Dojl (1958) stekao je svetsku slavu kad je osvojio prestižnu Bukerovu nagradu za roman Padi Klark, ha, ha, ha. Bila je to prekretnica u njegovom životu: do tada zaposlen kao srednjoškolski profesor engleskog i geografije, Dojl se potpuno posvetio pisanju.

Živi sa ženom i dvojicom sinova u rodnom Dablinu, gde se i školovao. Veoma je aktivan u javnom životu i često učestvuje u protestima, od protivljenja novogradnji koja ruži gradski pejzaž do podrške pravu novinara da ne otkrivaju izvor informacija. Jedan je od osnivača Centra za kreativno pisanje, otvorenog 2009. godine u Dablinu, iste godine kada je Dojl dobio nagradu Irskog PEN-a za doprinos kulturi te zemlje.