Bela griva

Autor: Rene Gijo

Bela griva je dečji roman koji govori o iskrenom prijateljstvu između dečaka i divljeg konja. U ovom delu Reno Gijo je pokušao da prikaže čoveka i životinju kao dva ravnopravna bića, ističući njihove slobode. Glavni junak romana, dečak Folko, ni u jednom trenutku nije pomišljao da bude gospodar Beloj Grivi, već je želeo da mu bude iskreni prijatelj. I Bela Griva je to prepoznao u Folku, te mu je zato dozvolio da ga jedini miluje i mazi, kao i da provodi vreme sa njim. Pisac je, pišući ovu divnu knjigu, najviše pažnje posvećivao motivu slobode, što je i vidljivo u sledećem odlomku: „Bela Griva nije mogao da živi sa ljudima. Nije mogao da živi ni sa dečakom koji mu je bio prijatelj. Njemu su bila potrebna široka prostranstva.” Ovom dirljivom pričom Rene Gijo nije želeo da slomi srca čitalaca, nego da prikaže kako zaista postoji i ljubav i prijateljstvo između čoveka i životinje, koje je toliko čvrsto da prerasta u trajno. Ono što mi treba da naučimo čitajući ovo delo jeste da poštujemo druga bića koja sa nama dele planetu na kojoj živimo.

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.133.1-93-31
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Lektira za 4. razred

O autoruRene Gijo (franc. René Guillot; Kurkuri, 1. januar 1900 — Pariz, 26. mart 1969.) je bio francuski pisac za decu koji je živeo u francuskim kolonijama u Africi.

Nakon studija nauka preselio se u Senegal gde je radio kao učitelj, više od 20 godina proveo je u Africi i većina njegovih knjiga potiče iz toga vremena. U mnoštvu njegovih knjiga ističu se „Kralj mačaka“, „Bela Griva“, „Sirga, kraljica afričke džungle“ i dr.

Godine 1964. je dobio književnu nagradu „Hans Kristijan Andersen“ prestižnu nagradu na polju književnosti. Prema njegovim knjigama snimljeno je nekoliko filmova.