Leto kada sam naučila da letim

Autor: Jasminka Petrović

Odlazak na more s bakom u posetu kod druge bake svakako ne zvuči kao letovanje iz snova jedne tinejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gde ne poznaješ nikog i ne razumeš reči i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, letovanje počinje da liči na košmar. Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vreme. Ali leto je puno iznenađenja i Sofija polako otkriva da i u malom mestu ima ljudskih priča dostojnih romana, a da se nekad s bakom i rođacima koje jedva poznaješ može lepše ispričati nego s najboljom drugaricom iz odeljenja. Ako pročitaš ovu knjigu, naučićeš da letiš ili da se bar malo podigneš od zemlje…

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.163.41-93-31
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Lektira za 8. razred

O autoruJASMINKA PETROVIĆ rođena je 1960. u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost. Pisala je za mnoge dečje časopise i učestvovala u brojnim programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. 

Knjige ove autorke prepoznaju se po toplom humoru i sagledavanju sveta iz ugla deteta koje živi u savremenom društvu. Deca se uglavnom osećaju neshvaćenim, mnoge stvari im se čine strašnim, a mnoge to zaista i jesu. „Detinjstvo je izuzetno teško, ali lepo”, tvrdi Jasminka Petrović pa iako svet opisuje bez ulepšavanja ili prikrivanja ružnih strana, uspeva uvek da pronađe i predstavi vedriju stranu stvarnosti. 

Svojim mladim čitaocima savremenicima, Jasminka Petrović se obraća na ravnoj nozi. Ona poznaje njihov jezik, njihove probleme, navike i nove trendove, pa lako uspostavlja kontakt s njima i ne čudi što je omiljena među svojom publikom.

Najpoznatija dela:
Seks za početnike,
- Bonton,
- Škola,
 
Kako postati i ostati glup
Kaži teti dobar dan”,
Ovo je najstrašniji dan u mom životu,
35 kalorija bez šećera, 
O dugmetu i sreći,