Tim Lavlje Srce

Autor: Čedo Vuković

Uzbudljiva i maštovita priča Čede Vukovića o neobičnom fudbalskom timu Lavlje srce. Dečak Željko, razočaran u fudbalski tim za koji navija, odlučuje da napravi tim sa životinjama. Pridobija simpatije čuvara i dresera zoološkog vrta, komičnog čika Munje, i uz njegovu pomoć i detaljnu strategiju stvara fudbalski tim koji čine: Skok, Gegula, Komarac, Šaponja, tetka Jula, Češko i ostali, na čelu sa kapitenom lavom Grivašom, po kome tim dobija ime. Ostaje samo da vidite kakve su sve avanture pratile ove neobične fudbalere na njihovim beskrajno interesantnim turnejama. 

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 886.1(02.053.2)-31
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Lektira za 6. razred

O autoruČedo Vuković (Đulići, selo kraj Andrijevice, 28. septembar 1920. ― Budva, 8. april 2014.), crnogorski književnik i društveni radnik.

Čedo Vuković je gimnaziju završio u Peći, a nakon toga studirao književnost u Beogradu. Bio je sudionik narodnooslobodilačke borbe. Nakon rata od 1945. godine živi i radi uBeogradu, a 1953. vraća se u Crnu Goru.

Radi kao urednik kniževnog časopisa Stvaranje sve do penzije 1972. Kao urednik, priredio je više izdanja knjiga; Petar I Petrović: Freske na kamenu (1966); Nadvremenski glasovi (1971); Izviriječ (1973); Petar I Petrović: Poslanice (1993).

Ipak Čedo Vuković se najviše proslavio kao pisac dečjih romana; Svemoćno oko (1953), Tim Lavlje srce (1956) i Letelica profesora Bistrouma (1961). Najuspjeliji mu je roman – Tim Lavlje srce (višekratno izdavan) koji je preveden i na italijanski kao La squadra Cuor di Leone.