Gradjanin plemić

Autor: Žan Batista Molijer

Francuski i svetski pozorišni klasik, Žan Batista Molijer, stvorio je čitav niz neprevaziđenih komedija, među kojima Građanin i plemić zauzima posebno mesto, pre svega, po osobenoj karakterizaciji likova, etičkim kontrastima i neočekivanim obrtima. Pisac vešto i znalački ismeva moralne osobine i težnje pojedinca da po svaku cenu bude ono što nije i što mu nikako ne pripada. Britki dijalozi, intrigantna tema i neobičan rasplet samo su neke od osnovnih karakteristika ove izuzetne komedije karaktera, još uvek aktuelne i po mnogo čemu zanimljive u svako vreme.

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.133.1-2
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Uzrast 7-12

O autoruMolijer (franc. Molière, pravo ime Žan Batist Poklen (franc. Jean-Baptiste Poquelin); Pariz, 15. januar 1622. — Pariz,17. februar 1673) bio je francuski glumac, pisac komedija i direktor pozorišta iz epohe klasicizma.
Molijer (franc. Molière, pravo ime Žan Batist Poklen (franc. Jean-Baptiste Poquelin); Pariz15. januar 1622. — Pariz,17. februar 1673) bio je francuski glumac, pisac komedija i direktor pozorišta iz epohe klasicizma.