Novi nestašluci Emila iz Lenebeje

Autor: Astrid Lindgren

Da li poznaješ Emila iz Leneberje? Ne poznaješ ga!? Šteta! Taj Emil pravi više nestašluka nego što ima dana u godini i baš je zabavan. Nemoj sada da pomisliš kako je Emil zloban, njegova mama je potpuno u pravu kada kaže da je on dobar mali dečak. Jednom je prošao čak čitav dan da nije napravio nijedan nestašluk. Doduše, tog dvadeset sedmog jula imao je temperaturu i nekako nije imao snage, ali već sutradan bilo mu je bolje i krenuo je u nove avanture. Možda želiš da pročitaš nešto o tome? Samo napred, dobro ćeš se zabaviti…

 

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.113.6-93-31
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Uzrast 9-12

O autoruASTRID LINDGREN je najomiljenija švedska i jedna od najvećih svetskih autorki knjiga za decu, čija su dela promenila književnost za mlade. Pamtimo je po junakinji Pipi Dugoj Čarapi i po neumornoj borbi za prava dece i životinja. Jedna mala planeta dobila je ime po njoj, a delovi švedskog satelita nazvani su po njenim junacima. Njeno mišljenje su poštovali svi i na njenu inicijativu su menjani zakoni. Nagrada „Astrid Lindgren”, jedna od najvrednijih književnih nagrada za stvaralaštvo za decu, ustanovljena je u njenu čast. Proglašena je za najpopularniju švedsku ličnost u XX veku.

Astrid Erikson se rodila 1907. kao drugo od četvoro dece. Detinjstvo je provela na seoskom imanju u malom mestu Vimerbi, u južnoj švedskoj provinciji Smolandu, okružena brojnom porodicom, prirodom i životinjama. Zavolela je prirodu i sva živa bića, i postala strastven borac za prava životinja: na njenozalaganje 1988. godine donet je Leks Astrid – zakon koji štiti domaće životinje od loših uslova na pretrpanim farmama. 

Sećanja na srećno detinjstvo poslužila su joj kao inspiracija za knjige.Astrid Lingren je napisala osamdeset sedam knjiga, na osnovu kojih je snimljeno osamnaest filmova. 

Nagrađena je svim najvažnijim priznanjima za književnost i humanost.

Njena najpoznatija dela su: „Pipi Duga Čarapa” (1944), „Majstor detektiv Blomkvist” (1946), „Moj sin Mio” (1954), knjige o deci iz Galamdžijske ulice – „Luckasta Lota” (1958) i „Lota pravi lom” (1961), „Karlson na krovu” (1955), „Razmo u skitnji” (1956), „Emil iz Leneberja” (1971), „Braća Lavlje Srce” (1973) i „Ronja, razbojnička kći” (1981).