Bebe od brašna

Autor: En Fajn

Školske izložbe naučnih projekata obožavaju svi đaci, čak i oni koji ne vole da uče, jer su savršena prilika da se nose gliste u džepu i prave eksplozije, i još se za to umesto ukora dobije – dobra ocena. Međutim, nastavnici su opet prikazali izuzetan talenat da pokvare zabavu, gnjave decu i prave im probleme (zbog čega su odavno zaslužili da ih izbace iz škole, al’ šta da se radi!). Odeljenje sa takozvanim problematičnim učenicima, koje se naročito radovalo pravljenju haosa u ime nauke, dobilo je zadatak da tri nedelje vodi računa o bebama od brašna, kao da su to prava deca! Dobro ste čuli. Nije šala. Nego eskperiment.Na opšte iznenađenje, brašnjave bebe pokazale su se kao veliki izazov, pokrenule su lavinu školskih dogodovština i ostavile traga u životu svojih „roditelja”.
Engleska autorka En Fajn ubraja se među najznačajnije savremene dečje autore, a roman Bebe od brašna  smatra se vrhuncem njenog stvaralaštva. Osvojio je mnogo književnih nagrada.

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.111-93-31
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Uzrast 12-15

O autoruBritanska autorka En Fajn (Anne Fine, 1947) proslavila se knjigama za decu, iako piše i za odrasle. Osvojila je sva najprestižnija priznanja za dečju književnost na engleskom govornom području i zbog izuzetnog doprinosa stvaralaštvu za mlade dobila je plemićku titulu i orden OBE (Order of the British Empire).

En Fajn je rođena u britanskoj provinciji Lesterširu. Diplomirala je na političkim studijama na univerzitetu u Voriku. Trenutno živi u Barnard Kaslu u oblasti Daram.

U svim romanima En Fajn jedna od dominantnih tema je porodica, kao mesto gde se ukrštaju i ljubav i mržnja i koja pruža beskrajnu inspiraciju za pokazivanje emocija i suočavanje s najrazličitijim situacijama. Njeni junaci su najčešće ličnosti koje se bore sa raznim unutrašnjim demonima ali ipak uspevaju da održe kontrolu nad svojim životom. Pored toga, pogotovo u dečjim knjigama, često piše o mukama odrastanja, o zbunjenosti, pomešanim osećanjima i problemima na koje mladi nailaze dok polako otkrivaju svet odraslih, ali i sebe same,.

Upravo zahvaljujući univerzalnosti svojih tema, ali i strasnom zalaganju za pravednije društvo i više razumevanja za svakog pojedinca i njegove postupke, uspela je da se približi širokom krugu čitalaca.