Beli slon

Autor: Mark Tven

Iz pera koje je napisalo Kraljevica i prosjaka i Toma Sojera nastale su ove razlicite, neobicne i duhovite pripovetke-pretežno za mlade citaoce, ali sa satiricnim i alegoriskim znacenjima koja su bliska odrasla. Šumske životinje: skakavci, kornjaca, glista, mravi, pacov, pauk-održavaju veliki savet o svom pohodu ka neobicnom cilju...

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.111(73)-93-32
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Uzrast 7-12

O autoruMark Twain (Florida, 30. studenog 1835. - Redding, 21. travnja 1910.), američki književnik

pravo ime - Samuel Langhorne Clemens

Jedan je od najvećih humorista u svetskoj književnosti, prvi i najveći tipično američki književnik. U opsežnom delu ostvario je široku lestvicu osećaja i misli, od pune životne radosti do potpune beznadnosti. Nakon detinjstva provedenog na obalamaMississipija uči za tipografa, radi kao pilot na rečnom brodu, odlazi u potragu za zlatom u Kaliforniju, putuje po Srednjem istoku iEuropi. Njegov život pun pustolovina, uspeha i slave pomućuje smrt njegovih žena i kćeri, što uvetuje pesimizam i teški očaj njegovih posljednjih radova.

1907. godine mu je uručen počasni doktorat sveučilišta Oxford. Kada je umro ostavio je nezavršen autobiografski rad, koji je naknadno uredila i objavila 1924. godine njegova tajnica Albert Bigelow Paine.