Orlovi rano lete

Autor: Branko Ćopić

Orlovi rano lete je roman za decu koji govori o odrastanju jedne generacije dečaka. Radnja romana je podeljena u dva dela, pri čemu se prvi deo odnosi na bezbrižno detinjstvo dečaka, inspirisano istinitim događajima, dok drugi deo govori o Drugom svetskom ratu i o njihovom naglom suočavanju sa svetom odraslih. Uhvaćeni rukama rata, dečaci se prevremeno odriču doba bezbrižnosti, preuzimajući odgovornosti koje su previše zahtevne za njihove godine. Upravo ih zato autor i naziva orlovima, simbolima odvažnosti i slobode, koji su rano poleteli, odnosno odrasli. Čitajući ovo delo, smeštamo se u ratno doba i tek tada saznajemo šta rat, zapravo, znači. Pogođeni tim vremenom, spoznajemo prave vrednosti i, pomalo osramoćeni, odričemo se nepotrebnih hirova zarad onog što je večno i što zaista vredi.

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.163.41-93-31
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Lektira za 6. razred

O autoruBranko Ćopić (Hašani kraj Bosanske Krupe, 1. januara 1915. – Beograd, 26. marta 1984.), jugoslovenski književnik. Učiteljsku školu je završio u Banja Luci, a Filozofski fakultet u Beogradu. Već kao student Ćopić se afirmiše kao pisac od dara, skreće na sebe pažnju književne kritike i dobija zasluženo priznanje dodeljivanjem nagrade Milana Rakića.

Uoči Drugog svetskog rata nalazio se đačkom bataljonu u Mariboru. U danima aprilske katastrofe on je, sa grupom svojih drugova, pokušao da pruži otpor neprijatelju kod Mrkonjić grada. Posle toga je otišao u svoj rodni kraj, a kad je planula prva oslobodilačka puška, stupio je u redove ustanika i među njima ostao tokom cele narodnooslobodilačke borbe. Sve vreme rata bio je ratni dopisnik zajedno s nerazdvojnim prijateljem i kumom, takođe veoma poznatim književnikom, Skenderom Kulenovićem.

Dela su mu prevođena na ruski, engleski, francuski, njemački, ukrajinski, poljski, češki, bugarski, slovenački i mađarski jezik.

Mnogi su za njega govorili da je najveći dečiji pisac svih vremena rođen na prostorima bivše Jugoslavije.

Iako je pripadao narodnooslobodilačkom pokretu Branko Ćopić je, kao čovek velikog obrazovanja, bistrog uma, osećaja za pravdu i pravednost i kritičkog posmatranja stvarnosti koja ga je okruživala veoma rano počeo da iznosi sopstvena mišljenja o nekim pojavama. Radio je to ili otvoreno ili u literaturi kao pisac.

 

Ćopićevo književno delo je obimno i raznovrsno. Najpoznatija su mu dela:

 

Pripovetke

Pod Grmečom (1938.),

Bojovnici i bjegunci (1939.),

Planinci (1940.),

Rosa na bajonetima (1947.),

Surova škola (1948.),

Odabrane ratne pripovjetke (1950.),

Izabrane humorističke priče (1952.),

Dragi likovi (1953.),

Dožvljaji Nikoletine Bursaća (1955.),

Bašta sljezove boje (1969.);

 

Romani

Prolom (1952.),

Gluvi barut (1957.),

Ne tuguj bronzana stražo (1962.);

Orlovi rano lete(1959)

 

Pesme

Ognjeno rađanje domovine (1944.),

Pesme (1945.) i

Patnikovo proljeće (1947.)

 

Dela za decu

Priče partizanke (1944.),

Pesme pionirke (1945.),

Vratolomne priče (1947.),

Sunčana republika (1948.),

Armija, odbrana tvoja (1949.),

Priče ispod zmajevih krila (1950.),

Petao i mačka (1952.)

 

Romani za decu

Orlovi rano lete (1959.),

Slavno vojevanje (1960.)

Magareće godine (1962.)

Bitka u zlatnoj dolini – poznate kao „Pionirska trilogija“.