Luckasta Lota

Autor: Astrid Lindgren

Pre nego što su Jonas, Mija-Marija i Lota došli na svet, Salamdžijska ulica je bila mirna. Sad se ori od njihove cike, vriske i smeha, pa je njihov tata zove Galamdžijska ulica. To su radoznala i luckasta deca, smešna i pametna, dobra, nevaljala i neodoljiva – ma, prava deca. Zato u pričama o njihovima avanturama uživaju sva prava deca na ovome svetu.

Kratke priče su zgodne za čitanje pred spavanje, a bogate ilustracije i krupna slova  olakšavaju čitanje početnicima.

Komentari

Vesna Ivanović - 19.05.2017. 11:05
Ovabezno pročitajte, svideće vam se ova knjiga.

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.113.6-93-32
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Kratke priče
  • Tip knjige: Uzrast 7-12

O autoruASTRID LINDGREN je najomiljenija švedska i jedna od najvećih svetskih autorki knjiga za decu, čija su dela promenila književnost za mlade. Pamtimo je po junakinji Pipi Dugoj Čarapi i po neumornoj borbi za prava dece i životinja. Jedna mala planeta dobila je ime po njoj, a delovi švedskog satelita nazvani su po njenim junacima. Njeno mišljenje su poštovali svi i na njenu inicijativu su menjani zakoni. Nagrada „Astrid Lindgren”, jedna od najvrednijih književnih nagrada za stvaralaštvo za decu, ustanovljena je u njenu čast. Proglašena je za najpopularniju švedsku ličnost u XX veku.

Astrid Erikson se rodila 1907. kao drugo od četvoro dece. Detinjstvo je provela na seoskom imanju u malom mestu Vimerbi, u južnoj švedskoj provinciji Smolandu, okružena brojnom porodicom, prirodom i životinjama. Zavolela je prirodu i sva živa bića, i postala strastven borac za prava životinja: na njenozalaganje 1988. godine donet je Leks Astrid – zakon koji štiti domaće životinje od loših uslova na pretrpanim farmama. 

Sećanja na srećno detinjstvo poslužila su joj kao inspiracija za knjige.Astrid Lingren je napisala osamdeset sedam knjiga, na osnovu kojih je snimljeno osamnaest filmova. 

Nagrađena je svim najvažnijim priznanjima za književnost i humanost.

Njena najpoznatija dela su: „Pipi Duga Čarapa” (1944), „Majstor detektiv Blomkvist” (1946), „Moj sin Mio” (1954), knjige o deci iz Galamdžijske ulice – „Luckasta Lota” (1958) i „Lota pravi lom” (1961), „Karlson na krovu” (1955), „Razmo u skitnji” (1956), „Emil iz Leneberja” (1971), „Braća Lavlje Srce” (1973) i „Ronja, razbojnička kći” (1981).