Avanture Haklberija Fina

Autor: Mark Tven

U ovoj klasičnoj priči Marka Tvena o prijateljstvu i avanturi, Haklberi Fin beži od svog zlog, pijanog oca, stiče prijateljstvo sa odbeglim robom po imenu Džim i plovi rekom Misisipi. Dok Hak i Džim plove u slobodu, nailaze na prevarante i lopove i, na tom putu, ulaze u brojne nevolje. Pratite Hakov put ka sazrevanju u ovoj ilustrovanoj adaptaciji Tvenovih „Avantura Haklberija Fina”.

Komentari

Da biste ostavili komentar, morate biti prijavljeni!

Prijavi se

O knjizi

  • UDK: 821.111(73)-93-31(0.046.4)
  • Vrsta knjige: Umetnička književnost / Epika / Roman
  • Tip knjige: Uzrast 7-12

O autoruMark Twain (Florida, 30. studenog 1835. - Redding, 21. travnja 1910.), američki književnik

pravo ime - Samuel Langhorne Clemens

Jedan je od najvećih humorista u svetskoj književnosti, prvi i najveći tipično američki književnik. U opsežnom delu ostvario je široku lestvicu osećaja i misli, od pune životne radosti do potpune beznadnosti. Nakon detinjstva provedenog na obalamaMississipija uči za tipografa, radi kao pilot na rečnom brodu, odlazi u potragu za zlatom u Kaliforniju, putuje po Srednjem istoku iEuropi. Njegov život pun pustolovina, uspeha i slave pomućuje smrt njegovih žena i kćeri, što uvetuje pesimizam i teški očaj njegovih posljednjih radova.

1907. godine mu je uručen počasni doktorat sveučilišta Oxford. Kada je umro ostavio je nezavršen autobiografski rad, koji je naknadno uredila i objavila 1924. godine njegova tajnica Albert Bigelow Paine.